Liefdeslessen voor en door studenten

Op de afdeling Zorg en Welzijn van Aventus in Apeldoorn wordt ieder jaar een speciaal project georganiseerd rondom relaties en seksualiteit. In dit project worden studenten uit leerjaar 3 door middel van liefdeslessen opgeleid om zelf voorlichting te geven aan eerstejaars studenten. Dit wordt ook wel ‘peereducatie’ genoemd. Het project wordt afgesloten met de Dag van de liefde.

Het is een goede formule: jongeren die elkaar les geven over dit thema. Dat hoor ik ook terug van de begeleidende docenten op de Dag van de Liefde.

 
Henk Buikema
Docent afdeling Zorg en Welzijn

Voorbereiding van de studenten als liefdesexperts

Studenten uit leerjaar 3 volgen de liefdeslessen binnen het vak Loopbaan en Burgerschap. De studenten krijgen lessen over liefde en relaties, geslachtsorganen, menstruatiecyclus, anticonceptie, veilig vrijen, soa, Sense, seksualiteit en weerbaarheid.

Daarnaast kiezen studenten een onderwerp, bijvoorbeeld seksuele diversiteit of loverboys. Mbo docenten verzorgen samen met de GGD de lessen. Vooraf krijgen docenten eerst een workshop van de GGD. Naast het volgen van de lessen, bereiden de studenten ook zelf een voorlichting voor die ze uitvoeren op de Dag van de liefde. Een verpleegkundige seksuele gezondheid is tijdens deze les aanwezig voor advies en vragen.

Dag van de liefde

De derdejaars studenten geven de voorlichting aan eerstejaars studenten tijdens de Dag van de liefde. Studenten gebruiken verschillende werkvormen om de dag levendig en leuk te houden. Zo hebben een paar groepjes dit jaar gebruik gemaakt van de koffer ‘Anticonceptie voor jou’ en het spel ‘Rond je seksualiteit’. Ook bedenken sommigen eigen werkvormen.

Naast deze voorlichting sprak een gastspreker afgelopen jaar over zijn eigen ervaringen rondom seksuele diversiteit in de sportwereld. En theatergroep Playback speelde de voorstelling ‘Loveland’. Een voorstelling waarin jongeren worstelen met verschillende problemen rondom relaties en seksualiteit. Tijdens het interactieve deel na de voorstelling konden de studenten aanwijzingen en tips geven aan de acteurs waarna de scène nogmaals gespeeld werd met een andere afloop.

“Wij hadden een stille, verlegen groep maar door onze spellen en activiteiten deden ze heel goed mee.” - Derdejaars Student

De eerstejaars studenten zijn ook erg enthousiast! “We hebben wel vaker seksuele voorlichting gehad, maar nog nooit zo leuk als dat het nu was! Ook omdat ze even oud waren.”

Studiepunten door geven van liefdeslessen

Het project draait inmiddels voor het 5de jaar. Aventus is destijds benaderd door GGD Noord- en Oost-Gelderland voor het project om Sense te promoten bij de studenten. 5 jaar geleden werd gestart met de opleiding Pedagogisch Werk. Voor de opleiding moesten studenten als verplicht examenonderdeel scholing geven. Met behulp van het peereducatie-project konden studenten dit binnen de school afronden. Inmiddels wordt het project ook binnen andere opleidingen van de afdeling Zorg en Welzijn uitgevoerd.

“Binnen het vak Loopbaan en Burgerschap hebben de studenten een inspanningsverplichting. Door voorlichting te geven tijdens de Dag van de liefde kunnen de studenten hun punten behalen.” - Henk Buikema

Tips voor andere scholen van Henk Buikema

  • Zorg dat er tijdens de Dag van de liefde bij iedere groep een begeleidende docent aanwezig is. Zij hebben geen actieve rol in de voorlichting en moeten zoveel mogelijk onzichtbaar zijn, maar zijn erbij voor het waarborgen van de veiligheid en het signaleren van problemen.
  • Begin op tijd met het organiseren van het project. Wij maken tijdens de Dag van de liefde gebruik van sprekers en een theater, die moeten ruim van tevoren geboekt worden. Ook moeten er voldoende lokalen beschikbaar zijn. In het jaar voorafgaand aan het project heb ik meerdere afspraken met de GGD om het project te bespreken.
  • Zorg dat er op een school bij voorkeur twee contactpersonen zijn voor de GGD. Dit zorgt ervoor dat het project continu door kan gaan.

Lees meer

Scroll
naar beneden