Module Wensen en grenzen van Lang Leve de Liefde vernieuwd
De module Wensen en grenzen van het lespakket Lang Leve de Liefde voor praktijkonderwijs en vmbo bb heeft een update gekregen.
Lees verder
De module Wensen en grenzen van het lespakket Lang Leve de Liefde voor praktijkonderwijs en vmbo bb heeft een update gekregen.
Lees verderVan 8 tot en met 12 februari 2021 (de week voor Valentijnsdag) organiseren Rutgers en Soa Aids Nederland de projectweek ‘de Week van de Liefde’. In de Week van de Liefde geven scholen in het voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en mbo les over het thema relaties en seksualiteit. Met webinars, trainingen en praktische informatie over erkende lesprogramma’s worden docenten op weg geholpen. De Week van de Liefde is een samenwerking met de GGD-en.
Lees verderHet lespakket 'Kriebels in je buik SO' is door de Erkenningscommissie Interventies erkend als goed onderbouwd. Het lespakket stimuleert een gezonde en veilige seksuele ontwikkeling van kinderen van 4 tot 12 jaar van het speciaal onderwijs.
Lees verderDe Week Tegen Pesten 2020 is van 21 tot en met 25 september. Dit jaar is het thema: Samen aan zet. Het aanpakken van pesten en het werken aan een veilige school staat deze week centraal. Bekijk hier wat je kunt doen in het kader van relaties en seksualiteit.
Lees verderDe basisscholen zijn weer begonnen! Uit onderzoek van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, blijkt dat 87% van de basisscholen lessen geeft over relaties en seksualiteit. Wel moeten de lessen inhoudelijk beter. Zo gebruikt slechts 40% van de scholen een erkende lesmethode en komt bij een derde (35%) het thema homoseksualiteit niet aan bod. De peiling is uitgevoerd onder 414 schoolleiders en wordt gepubliceerd op de internationale dag voor seksuele gezondheid, 4 september.
Lees verderSeksueel misbruik komt voor bij kinderen. Volgens de laatste cijfers zitten er op elke school wel een paar kinderen die seksueel geweld meemaken. We maken ons zorgen om deze kwetsbare kinderen die tijdens deze coronacrisis thuis niet veilig zijn. Kinderen die thuis het slachtoffer zijn van seksueel misbruik kunnen geen kant op. En de meldingen bij de Kindertelefoon nemen toe. Daarnaast lopen kinderen en jongeren ook meer risico op online grensoverschrijding.
Lees verderLente wordt het toch! De losbarstende lente biedt een mooie aanleiding om tijdens biologie, mentoruur of maatschappijleer over liefde, relaties en seksualiteit te beginnen met je leerlingen. En nu zij door de Corona-epidemie thuis zitten en waarschijnlijk veel online zijn, is dit een goed moment voor lessen over bijvoorbeeld (ongewenste) sexting en wensen & grenzen in relaties.
Lees verderDeze periode krijgen studenten massaal thuis les. Ook het burgerschapsonderwijs vindt thuis plaats. Hoe je dit als docent het beste kunt doen, is misschien nog een beetje puzzelen. Voor het thema relaties en seksualiteit helpen we jullie een beetje op weg. Zodat studenten gemakkelijk thuis aan de slag kunnen met seksuele vorming en weerbaarheid.
Lees verderOp dit moment hebben mensen vooral online contact met elkaar. Dat geldt ook voor kinderen. Hoe gaat het dan met relaties, verliefdheid, verkering, omgaan met elkaar, wensen en grenzen, sexting of ongewenste sexting, online pesten? Het is belangrijk om hier met elkaar over te praten. In dit artikel lees je hoe je dit makkelijk en op een ontspannen manier kunt doen.
Lees verderJe kunt hier online lessen vinden over seksualiteit en seksuele weerbaarheid voor leerlingen in het voortgezet onderwijs en mbo.
Lees verder