Datum: 13 december 2019 | Tijd: 08:00 | Locatie: Op school | Doelgroep: Voortgezet (speciaal)- en middelbaar beroepsonderwijs

13 december: Paarse vrijdag

Elk jaar op de tweede vrijdag van december is het Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag is een GSA-actiedag waarop de hele school hun steun voor gender en seksuele diversiteit kan laten zien door paars te dragen. Doet u dit jaar ook weer mee? Dit jaar is Paarse vrijdag op vrijdag 13 december 2019.

Uw eigen schoolactie

Vaak worden de activiteiten op Paarse Vrijdag georganiseerd door de leden van een GSA. Maar ook anderen kunnen dit oppikken. Soms is het organiseren van Paarse Vrijdag bijvoorbeeld een opdracht voor een maatschappelijke stage, als uw school die nog organiseert. Het is sowieso een goed idee iets ‘eigens’ toe te voegen aan de dag, een ludieke of opzienbarende actie door leerlingen of mooie inhoudelijke bijdragen van docenten bijvoorbeeld.

Wat is GSA? 

De letters GSA staan voor Gender and Sexuality Alliance: een verbond tussen allerlei seksuele oriëntaties, gender identiteiten en gender expressies. De GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. Lees meer over de GSA.

GSA’s in Nederland krijgen steun van het COC. Dat is een organisatie die opkomt voor lesbiennes, homo’s, bi’s, trans- en interseksepersonen. 

Lestip: bespreek seksuele diversiteit en genderdiversiteit op school 

In veel lesmaterialen wordt aandacht besteeed aan het bespreekbaar maken van seksuele en genderdiversiteit.  Kijk voor tips om les te geven op de themapagina Seksuele- en genderdiversiteit. Wilt u een paar voorbeelden zien van lessen specifiek gericht op deze thema’s? Van 9 tot en met 13 december stellen we speciaal een demoles beschikbaar voor het: 

Het voortgezet onderwijs kan gebruik maken van de Lang Leve de Liefde module 'Seksuele diversiteit" of van The Genderbread kit. 

Meer weten over Paarse vrijdag? 

Meer doen? 

Doe dan mee met de Week van de Lentekriebels voor het (speciaal) basisonderwijs of de Week van de Liefde voor het vso, vo, praktijkonderwijs en mbo.

 

Reacties

Scroll
naar beneden