Handen typen op een keyboard van een laptop
| Auteur: Juf Maike | Functie: Leerkracht basisonderwijs

Blog Juf Maike: Tips voor de Week van de Lentekriebels

Sinds de Luizenmoeder weet iedereen wat de Week van de Lentekriebels is. Ik vind het heel waardevol om met mijn klas te praten over weerbaarheid en sekualiteit. En dat hoeft echt niet alleen over de bloemetjes en de bijtjes te zijn. Ik geef je tips wat je in de klas kunt bespreken en hoe.

Lesmethode Kriebels in je buik

Kriebels in je buik is een doorlopende leerlijn van groep 1 tot en met 8. Veel scholen zetten dit in om aan de lessen weerbaarheid, relaties en seksualiteit te kunnen voldoen. Zo ook de vorige school waar ik werkte. We mochten zelf een aantal lessen uit het pakket kiezen om met de kinderen aan te werken. Ik vond het heel waardevol om op een andere manier met mijn klas te kunnen praten over belangrijke zaken, zoals: wie mag er aan je zitten en wie niet? En wat doe je dan? 

Bij de kleuters merk ik dat ik vooral de lessen over weerbaarheid heel belangrijk vind, ze zijn nog zo kwetsbaar.

Lessen uitgeprobeerd

Ik merkte dat het verstandig is om de lessen in tweeën te delen. Ik zit graag kort in de kring en het is veel praten met elkaar. Daarom heb ik er ook een Zoek iemand die werkblad (zie verderop in het blog) bij ontworpen, zodat de kinderen ook even kunnen bewegen. Ik vond ze wel enorm betrokken bij de lessen. Ze wilden graag vertellen en luisterden ook echt naar elkaar. Met behulp van het beurtenstokje zorgde ik ervoor dat zoveel mogelijk kinderen aan de beurt kwamen.

Lees de gehele blog en de tips van juf Maike! 

 

Juf Maike Leerkracht basisonderwijs

Reacties

Scroll
naar beneden