| Auteur: Marianne Cense / Elsbeth Reitzema | Functie: Programma manager Seksuele Vorming / Projectleider Basisonderwijs

Blog: Basisscholen vol van de Week van de Lentekriebels

Leerlingen en leerkrachten verheugen zich op de Week van de Lentekriebels, die op 19 maart begint. In deze nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs geven scholen een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. En dit keer is alles ‘anders’...

Volgende week is het zover: de Week van de Lentekriebels! Marijke van Amersfoort, directeur van basisschool Samenspel, heeft er weer zin in: “Het is een week waarvan ik altijd weer vrolijk word. Een serieus thema waar we op een leuke manier aan werken in de hele school.” Met veel enthousiasme doen steeds meer basisscholen in alle regio’s van Nederland mee. Dit jaar is het dertiende jaar dat de Week plaatsvindt. Rutgers en de lokale GGD’en ondersteunen de scholen hierbij. 

Groep 1 t/m Groep 8

De tijd van geschrokken reacties in lokale kranten (‘Seksles voor kleuters?’) ligt gelukkig ver achter ons. Want natuurlijk worden op elke school die meedoet lessen gegeven die aansluiten bij de leeftijd van de kinderen. En gaat het niet alleen over seksualiteit maar vooral over relaties en weerbaarheid.  

Zo gaat het met kleuters bijvoorbeeld over wat leuk is als je vriendjes bent en over het herkennen van ja en nee gevoelens als iemand je aanraakt, maar ook over hun lichaam en over bloot zijn. Met kinderen in groep 7 en 8 gaat het over verliefd zijn, veranderingen in de puberteit, seks en de media en seksuele weerbaarheid. 

De lessen starten dus al op jonge leeftijd, vanaf groep 1. Want ook kinderen in de onderbouw hebben vragen als “Waar komt de baby vandaan?” en “Wat is het verschil tussen een jongen en een meisje?” Op elke leeftijd is het goed om open en eerlijk met kinderen te praten over de vragen die ze hebben. Kinderen krijgen daardoor de woorden om de dingen te benoemen, leren dat je erover mág praten. 

Foto: Floor Godefroy

Anders

Dit jaar is het thema van de Week van de Lentekriebels: Anders. We besteden daarom extra aandacht aan diversiteit. Bijvoorbeeld aan seksuele diversiteit, gender, verschillende religies en culturen en ziekte en beperking. Iedereen is daarin uniek. En dit jaar lanceren we in de Week van de Lentekriebels ook ons nieuwe lespakket Kriebels in je Buik SO voor het Speciaal Onderwijs! Het lespakket is afgestemd op het tempo en de leerstijl van kinderen in het Speciaal Onderwijs. Zodat ook zij goede informatie krijgen en later gezonde relaties aan kunnen gaan.

Veilige sfeer

Ons lesmateriaal wil leerlingen leren dat er veel verschillen zijn in hoe mensen met liefde en seksualiteit omgaan en dat het belangrijk is elkaar daarin te respecteren. Wie je ook bent, je hoort erbij, is de boodschap. Alleen in een klas waar de sfeer veilig genoeg is, durven kinderen vragen te stellen over liefde en seksualiteit. Leerkrachten spelen dus een zeer belangrijke rol. 

Verplicht 

Nog even iets over de feiten. Elke school is verplicht om aandacht te besteden aan seksualiteit en seksuele diversiteit. Dat staat in de kerndoelen voor het onderwijs. In de manier waarop ze dat doen en welk lesmateriaal ze daarvoor gebruiken, zijn scholen vrij. Rutgers geeft een doorlopende leerlijn, het lespakket Kriebels in je Buik, uit waarmee in groep 1 t/m 8 les gegeven kan worden. Als scholen deze lessen uitvoeren voldoen zij aan de gestelde kerndoelen. Kriebels in je buik is erkend door het Centrum Gezond Leven van het RIVM en wetenschappelijk onderbouwd. Het lespakket is gebaseerd op de internationaal erkende richtlijn seksuele vorming van onder meer de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO/Europese afdeling). 

Meer weten

Marianne Cense / Elsbeth Reitzema Programma manager Seksuele Vorming / Projectleider Basisonderwijs

Reacties

Scroll
naar beneden