Deze tieners geven in hun tussenuren les over lhbt aan brugklassers

“Zelf heb ik informatie over lhbt’ers gemist toen ik in de eerste klas zat. In mijn biologieboek stond één klein alineaatje waarin stond dat je ‘homo of lesbisch’ kon zijn.” Ze zitten op het Hyperion Lyceum in Amsterdam-Noord, volgens Yente en Teun “een progressieve school, waar iedereen zich veilig moet voelen”. Om daaraan mee te helpen zijn ze een GSA gestart: een Gender & Sexuality Alliance. Zo’n alliantie bestaat uit ‘een groep leerlingen die willen dat hun school veilig is voor alle genders en seksuele oriëntaties’. Tijd voor een interview door Milou Deelen van Vice.

Teun en Yente vonden alleen de bewustwordingsdagen niet genoeg en besloten daarnaast ook lhbt-lessen te organiseren voor de eerste- en tweede klassen. Ik vroeg ze waarom ze dit nodig vinden, tegen wat voor problemen zij zelf aanlopen, en of ze nog iets leuks gaan doen met Pride.

VICE: Ha Yente en Teun. Waarom besloten jullie je aan te melden bij de gender- en seksualiteit-alliantie op jullie school? 

 

Yente: In de tweede klas werden mijn beste vriendin en ik verliefd op elkaar. Toen we dat vertelden aan onze vriendengroep, liep een vriendin huilend weg. Later zei ze dat haar reactie niet voortkwam uit homohaat, maar doordat ze nog nooit in contact was gekomen met gays. Ik vond het verdrietig dat zij zo reageerde, vooral omdat ik me realiseerde dat dit dus kan gebeuren als je vertelt dat je niet-hetero bent. Gelukkig is zij er nu helemaal oké mee, maar ik heb me daarna aangesloten bij de GSA omdat ik wil voorkomen dat andere lhbt’ers ook zo’n reactie krijgen. 

Teun: In de tweede werd aan mij gevraagd of ik erbij wilde: “Teun, jij valt op jongens, kom je bij de GSA?” Tot dan toe zaten er alleen maar meisjes bij, en de leden wilden dat jongens zich ook gerepresenteerd voelden. Nu ben ik voorzitter.

Wat voor dingen organiseren jullie precies?

Teun: Ieder jaar vieren we in december Paarse Vrijdag: dan versieren we de school paars, delen paarse armbandjes uit en iedereen draagt paarse kleding en make-up. Dit doen we vooral om elkaar te laten zien dat de school gender- en seksuele diversiteit steunt.

Yente: 12 april is International Day of Silence, dan zijn we 12 uur uur lang helemaal stil en dragen we stickers op onze mond. We staan die dag stil bij pesten van vooral lhbt’ers. Ook komt er ieder jaar een theatergezelschap langs om voor de brugklassen een toneelstuk op te voeren: De Homomonologen, een toneelstuk over gay zijn.

Hoe groot is de alliantie op jullie school?

Teun: We zijn met een groepje van ongeveer tien mensen. Iedereen is welkom en je mag ermee stoppen wanneer je wil. Elke dinsdag hebben we in de grote pauze een vergadering, in een klein hokje op school. We bespreken hoe het gaat; bijvoorbeeld welke klassen we nog voorlichting moeten geven of hoe het gaat met de voorbereiding van de activiteiten.

Iedereen kan een GSA starten op haar of zijn school, en op gsanetwerk.nl vind je ideeën over hoe je bepaalde bewustwordingsdagen organiseert of bijvoorbeeld een ‘support groep’ opzet.

Lees het gehele interview op Vice.com. 

Meer weten over Paarse Vrijdag?

Paarse Vrijdag is een GSA-actiedag waarop de hele school hun steun voor gender en seksuele diversiteit kan laten zien door paars te dragen. Doet u dit jaar ook weer mee?

Reacties

Scroll
naar beneden