Tweedaagse cursus Seksuele vorming, gewoon doen!

Seksualiteit bij kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking is lange tijd een onderbelicht thema geweest. Om te zorgen dat seksualiteit ook voor deze kinderen en jongeren een bespreekbaar en plezierig onderwerp is, wordt in een tweedaagse cursus ingegaan op diverse thema’s. Neem ook deel aan deze cursus op 12 juni en 3 juli of 11 september en 2 oktober.

Seksualiteit bij kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking is lange tijd een onderbelicht thema geweest. Hier is de afgelopen periode binnen het (speciaal) onderwijs verandering in gekomen door het beschikbaar stellen van leerlijnen voor seksuele vorming.

Het is op veel scholen een onderdeel van het curriculum geworden en terug te vinden in de kerndoelen van het onderwijs. Ook voor de jeugdhulp is er een richtlijn in ontwikkeling die expliciet aandacht besteedt aan een gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren met een (licht) verstandelijke beperking.

Seksualiteit bespreekbaar maken

Wat betekent dit voor de jeugdprofessionals in de dagelijkse praktijk? Hoe doe je dat dan, seksualiteit bespreekbaar maken? Welke vaardigheden/competenties zijn daarvoor nodig en welke tools zijn hiervoor bruikbaar?

Verschillende thema's

 

Fotograaf: Yvonne Brandwijk 

Om te zorgen dat seksualiteit ook voor deze kinderen en jongeren een bespreekbaar en plezierig onderwerp is, wordt in een tweedaagse cursus ingegaan op diverse thema’s. Het betrekken van ouders, geschikt materiaal, motiveren van collega’s, visie en beleid en vooral veel praktische tools komen aan de orde. Je gaat zelf aan de slag met materiaal dat je mee terug kan nemen naar je werkplek.
Aan de hand van een (zelf ingebrachte) casus maak je voor de tweede cursusdag een plan van aanpak.

Doelgroep

K&J-psycholoog NIP, schoolpsycholoog, GZ-psycholoog, NVO orthopedagoog-generalist, consulenten seksuele gezondheid NVVS, professionals met aantekening seksuologie NVVS, SKJ geregistreerde professionals op HBO of WO niveau, psychologen en pedagogen op HBO of WO niveau werkzaam in het (speciaal) onderwijs en binnen de jeugdzorg/ gehandicaptenzorg.

Doelstelling

Na afloop hebben de deelnemers tools om seksualiteit bespreekbaar te maken binnen de organisatie/school, met ouders/verzorgers en indien mogelijk met kinderen en jongeren met een (licht)verstandelijke beperking. De deelnemers weten hoe ze seksuele vorming en opvoeding samen met ouders een plek kunnen geven.

Praktische informatie 

  • Waar? RINO amsterdam | Leidseplein 5 | Amsterdam
  • Wanneer? 12 juni en 3 juli of 11 september  en 02 oktober 2019
  • Kosten? 495 euro 
  • 5 accreditaties

Meer informatie en inschrijven 

Meer informatie over de tweedaagse cursus "Seksuele vorming, gewoon doen!" en inschrijven (Rino.nl).  

Reacties

Scroll
naar beneden