Vervanging en vernieuwing films in Can You Fix It

De game canyoufixit.nl wordt nog steeds veel gespeeld door jongeren. Ook wordt de game gebruikt door docenten, trainers, en counselors in hun lessen en begeleiding van jongeren. Rutgers en Soa Aids Nederland willen de game daarom actualiseren. Ook Act4Respect, de alliantie van Rutgers en Atria rond gendergerelateerd geweld, haakt aan om de productie van nieuwe films mogelijk te maken. Waar gaan deze (nieuwe) films over?

‘Can You Fix It?’ is bedoeld om seksueel grensoverschrijdend gedrag van jongeren tussen de 12 en 18 jaar te verminderen. De contracten met de jonge acteurs van Canyoufixit.nl hebben een eindtijd. Daarom hebben we onlangs drie films uit de game gehaald, namelijk; Je Lult Gast,  Dirty Dancing en Opgesloten. Het zijn de eerste films uit 2010 waarvan de rechten nu aflopen en gaan over seksuele weerbaarheid en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De thema’s die deze films behandelen zijn nog steeds actueel. Zij gaan over groepsdruk onder jongens, lastig vallen in het uitgaansleven en druk uitoefenen om seks te hebben in een relatie.

Thema's nieuwe films

We gaan daar nieuwe films voor maken. Hiervoor doen we gelijk een actualisatie op het gebied van bijvoorbeeld taalgebruik, uiterlijk en gebruik van mobiele telefoons. Begin september 2019 komen er in totaal zes nieuwe films bij met de volgende thema's:

  • Uitgaan / seksueel grensoverschrijdend gedrag
  • Consent in relaties
  • Sexting / groepsdruk onder jongens
  • Groepsdruk onder meiden
  • Dubbele seksuele moraal
  • Geweld in relaties

Culturele diversiteit wordt door de films heen meegenomen. We kijken verder of we bij kunnen dragen aan de normalisatie van homoseksualiteit (door een gewone vriend homo te laten zijn en door het niet als issue te bestempelen).

De huidige films over LHBT zijn nog tot 2026 te gebruiken en de films over anticonceptie en tienerzwangerschap zijn ook nog lang bruikbaar. 

Wilt u meer weten?

Mail dan Marianne Cense - Onderzoeker en interventie-ontwikkelaar, via m.cense@rutgers.nl

Kijk ook op Canyoufixit.nl hier vindt u de huidige films. 

Reacties

Scroll
naar beneden