man leest krant

Gratis online cursus over omgaan met kinderen en seksualiteit

Op 3 oktober, in de Week van de Opvoeding, lanceert Naomi Maakt Bespreekbaar voor ouders een gratis mini-cursus seksuele opvoeding. Dit is de eerste cursus op dit gebied. Als ouders vanaf jonge leeftijd met hun kind praten over seksualiteit, intimiteit en relaties voelen kinderen meer ruimte om later ook vragen stellen en problemen aan te kaarten.

Naomi Dessaur betreurt het dat er binnen het gezin gedurende de opvoeding meestal niet open gesproken wordt over seksualiteit, met alle gevolgen van dien. Ouders raken er snel van in een kramp en kinderen daardoor vaak ook. Als kinderen zich veilig voelen om deze thema’s open te bespreken, leren ze om vragen te stellen over seksualiteit. Wanneer het makkelijk is, maar ook wanneer het ingewikkeld wordt. En dat zij zelf ze de baas zijn over hun eigen lichaam, grenzen leren herkennen en weten wat ze kunnen doen als een grens overschreden wordt. Wat Dessaur betreft is seksuele opvoeding een noodzakelijk onderdeel van de opvoeding.

Seksuele weerbaarheid is cruciaal

“We beschermen onze kinderen met kniebeschermers als ze gaan skaten, we zorgen dat ze zwemles krijgen om niet te verdrinken en we beschermen ze tegen de zon met de duurste zonnebrandcrème. Maar helaas leren we ze niet, of te beperkt of te laat over de eerste keer in bed liggen met een vriendje of vriendinnetje, of over de veranderingen in hun lijf of de mogelijke twijfels over seksuele geaardheid. Daarbij is het bevorderen van de (seksuele) weerbaarheid, het leren herkennen van de eigen grens en die van de ander cruciaal.”

In de cursus leren ouders door middel van 3 trainingsvideo’s hoe ze alledaagse momenten kunnen gebruiken om seksualiteit aan de orde te stellen en leren ze dat bespreekbaarheid de sleutel is voor een zo veilig en gezond mogelijke jeugd. De voorbeelden zijn simpel en praktisch. Ouders kunnen op elk moment de video’s online bekijken, gratis.

Jongeren die over seksualiteit praten beginnen later met seks

Door al op jonge leeftijd met kinderen over seksualiteit te praten gaan jongeren niet eerder beginnen met seks. Jongeren die seksuele voorlichting hebben gehad blijken ‘de eerste keer’ langer uit te stellen, een positievere seksuele beeldvorming en beleving te kennen, minder bedpartners te hebben, verminderd risicogedrag te vertonen en meer plezier te beleven aan seks. Ze hebben minder kans ooit slachtoffer te worden van seksueel misbruik dan kinderen en jongeren die weinig tot geen seksuele opvoeding kregen (Bron: de richtlijn van de WereldGezondheidsOrganisatie, WHO, over de seksuele en relationele opvoeding). 

Seksuele opvoeding is aan ouders

Marianne Cense van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, juicht het initiatief toe. ‘Seksuele opvoeding is in de eerste plaats een taak van de ouders. Er zijn inderdaad ouders die het lastig vinden om het over seksualiteit te hebben met hun kind. Deze cursus laat zien hoe je dat kunt doen. Goed dat deze voor alle ouders beschikbaar is.’

Meer informatie

Reacties

Scroll
naar beneden