Man leest krant

Met profielwerkstuk meewerken aan verbetering van seksuele vorming op scholen! Oproep aan middelbare scholieren (bovenbouw)

Hoe ziet goede seksuele vorming op school eruit? Vul je Profielwerkstuk (PWS) in als co-researcher! Uit ons onderzoek Seks onder je 25ste komt naar voren dat jongeren de seksuele vorming - dus alle lessen op school waarin het gaat over relaties en seks - een 5,8 geven. LHBT leerlingen geven het zelfs maar een 5,2! Dat is te laag, vinden wij. Daar moeten we wat aan doen. Maar wat?

Onderzoek!

Om te weten wat er moet verbeteren, gaat Rutgers In het schooljaar 2018-2019 samen met 20 leerlingen van 6 middelbare scholen, onderzoeken hoe seksuele vorming op school beter kan. Wat kan beter in de inhoud of in hoe vaak je er les over krijgt? Zijn de methodes die gebruikt worden goed of kan het beter anders? Hebben leerlingen het gevoel dat het ook over hen gaat? Is het veilig genoeg in de klas om je mening te durven geven? Hoe wordt er omgegaan met oordelen over elkaar en ‘grappen’?

Waarom meedoen?

 • Je kunt de resultaten van jouw school gebruiken voor je eigen PWS.
 • Je leert hoe onderzoek doen werkt. En dat staat goed op je cv :-)
 • Je krijgt meer onderzoek skills, door twee trainingsweekenden.
 • Je komt meer te weten over hoe leerlingen denken over seksuele vorming.
 • Je kunt iets toevoegen aan een groter landelijk onderzoek.
 • Je werkt samen met leeftijdsgenoten die ook betrokken zijn bij het thema seksuele vorming.
 • Wanneer kun je meedoen?
 • Als je in de bovenbouw zit.
 • Als je open staat voor andere meningen over seksualiteit / seksuele identiteit.

Hoe werkt het?

Als je mee wilt doen en er je PWS over wilt doen, moet je dat eerst op school met je PWS begeleider bespreken.Maar je mag natuurlijk ook meedoen zonder PWS, bijvoorbeeld in een ander vak.

Wat vragen we van je?

 • Dat je meedoet aan twee trainingsweekenden: de eerste over onderzoeksmethoden in oktober, de tweede in februari 2019 als we de resultaten gaan analyseren.
 • Dat je actief aan de slag gaat om het onderzoek uit te voeren, samen met twee of drie medeleerlingen op je school. In het eerste weekend krijg je uitleg over de methoden en oefenen we bijvoorbeeld in interviewen.
 • Dat je tijd hebt in de periode november 2018 – februari 2019 om informatie te verzamelen bij je medeleerlingen op school. Jullie hebben de ruimte om het zelf in te plannen, zodat je rekening kunt houden met toetsweken en dergelijke.

Wat gaan wij doen?

Wij zoeken 6 scholen waar we leerlingen enthousiast krijgen om mee te doen. Ook vragen we toestemming aan de school. We zorgen dat we medeonderzoekers krijgen van verschillende soorten scholen, want dat levert voor het onderzoek waardevolle perspectieven op. Op elke school werken we met een team van 3 of 4 leerlingen, zodat je elkaar kunt ondersteunen. En tijdens de weekenden ontmoet je dus rond de 20 jongeren die hieraan gaan werken.

Deze mensen begeleiden je!

Als je meedoet, word je begeleid door één van onze onderzoekers. Per school is er een onderzoeker die af en toe langs komt om te horen hoe het gaat en meedenkt als er iets niet lukt of helpt om iets te organiseren.

MarianneManoukSteven

Als je vragen hebt of als je (PWS) begeleider meer informatie wilt, laat het ons weten! Mail Manouk: m.vermeulen@rutgers.nl of app haar op 06-41432477.

Reacties

Scroll
naar beneden