Wat is de Week van de Liefde

De Week van de Liefde heeft als doel om scholen kennis te laten maken met het thema relaties en seksualiteit. Het is een goed begin om op een leuke manier schoolbreed aandacht te geven aan relationele en seksuele vorming. Docenten ervaren hoe leerlingen op de lessen reageren en merken hoe zinvol het is om deze lessen te geven. De Week van de Liefde vindt plaats van 10 t/m 14 februari 2020. Wat houdt deze Week in en hoe doet u mee?

Wat houdt de Week van de Liefde in? 

De Week van de liefde is een leuke en laagdrempelige manier om in de les aandacht te geven aan het thema relaties en seksualiteit. De Week is voor scholen in het voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en mbo. 

Tijdens deze Week worden door het hele land lessen in de liefde gegeven! Wanneer u meedoet geeft u minimaal één les over relaties en seksualiteit, liefst in zowel de onderbouw als de bovenbouw. Het effectief bewezen lespakket Lang Leve de Liefde is bijvoorbeeld zeer geschikt. Uiteraard kunnen ook andere erkende lesmaterialen worden gebruikt. Bij voorkeur wel in doorlopende leerlijnen. Tijdens de Week van de Liefde kunnen verschillende leuke activiteiten worden gepland, al dan niet samen met een GGD.

Structurele aandacht het uiteindelijke doel 

Deze jaarlijks terugkerende projectweek helpt scholen om vaker thema's als 'Weerbaarheid', 'Veilig vrijen' en 'Seks en de media' op de agenda te zetten. Uiteindelijk is het een opstap om structureel aandacht te geven aan dit thema en om het een plek te geven in uw schoolplan. 

Hoe doet u mee met de Week van de Liefde?

Via dit aanmeldformulier kunt u meedoenDe eerste 150 scholen die zich aanmelden ontvangen voorafgaand aan de Week van de Liefde een gratis pakket met promotiemateriaal  met daarin slingers, posters, pennen en condooms. 

Ook krijgen de eerste 150 middelbare scholen die zich aanmelden voor de Week van de Liefde 50% korting op alle Lang Leve de Liefde materialen. Deze korting actie loopt tot 10 februari 2020.

Lang Leve de Liefde Award 2020

In 2020 bestaat het Lang Leve de Liefde lespakket 30 jaar! De Lang Leve de Liefde Award is een integraal onderdeel van dit feest en van de Week van de Liefde. Met deze Award zetten Soa Aids Nederland en Rutgers scholen in het zonnetje die uitblinken in lessen en beleid over seksualiteit, seksuele diversiteit en wensen en grenzen.

Goede voorbeelden voor andere scholen die als inspiratie kunnen dienen om zelf met het thema aan de slag te gaan! Als school kunt u zich opgeven en meedingen naar de award.

Meer weten over de Lang Leve de Liefde Award? Ga hiervoor naar Langlevedeliefde.nl en vul het inschrijfformulier in! 

Volg een training lesgeven in relaties en seksualiteit

Lesgeven over relaties en seksualiteit is niet voor iedereen even gemakkelijk.  Zo is het creëren van een veilige sfeer in de klas belangrijk. En kan schaamte bij leraren zelf ook een drempel vormen. Het is daarom handig om voorafgaand een training te volgen. 

  • Docentenworkshop door de GGD: In sommige regio's bieden GGD-en een workshop rondom relaties en seksualiteit voor docenten. Neem hiervoor contact op met uw lokale GGD. 
  • Digitale training Lang Leve de Liefde Onderbouw: In de Week van de Liefde is het mogelijk om digitaal de Lang Leve de Liefde Onderbouw training te volgen. Op een interactieve manier maakt u kennis met het Lang Leve de Liefde lespakket en leert u omgaan met lastige situaties in de klas. Bijvoorbeeld: Hoe creëer je een veilige sfeer om relaties en seksualiteit bespreekbaar te maken? Hoe ga je om met homo negatieve opmerkingen? De workshop wordt afgesloten met een certificaat. Deelname is gratis. 
  • De website Lesgeven in de Liefde ondersteunt u ook bij het lesgeven. Lesgeven in de liefde bevat achtergrondinformatie, ervaringsverhalen, video's en tips van andere docenten over diverse dilemma's, de aanpak van lessen en over het discussiëren in de klas.
  • E-learning seksuele vorming: Een gratis online cursus die u helpt diverse onderwerpen rond relaties en seksualiteit bespreekbaar te maken en uw lessen seksuele en relationele vorming te verdiepen. 

Meer informatie 

  • De voorbereiding van de Week met onder andere informatie over ondersteuningsmogelijkheden, zoals het volgen van een training en andere tips voor een goede voorbereiding.  
  • Onder aan de slag vindt u informatie over lespakketten en hier komt binnenkort ook een menu kaart waarin u precies kunt zien welke activiteiten u kunt inzetten. 
  • Waarom Week van de Liefde? Lees hier redenen waarom u mee zou doen. 
  • Afsluiting: aandacht voor relationele en seksuele ontwikkeling blijft ook na de Week van de Liefde belangrijk.
Scroll
naar beneden