Laptop blog schrijven
| Auteur: Yuri Ohlrichs | Functie: Seksuoloog NVVS VPO en werkzaam als consultant bij Rutgers

Blog: Tongen los door Dokter Corrie!

Doet de nieuwe eigen show van Dokter Corrie, het typetje van cabaretière en actrice Martine Sandifort, weer stof opwaaien? Seksuoloog en consultant Yuri Ohlrichs vermoedt dat de tv-dokter de gemoederen van een deel van televisiekijkend Nederland weer zal bezighouden. Hij bekeek tijdens de speciale voorvertoning aan de pers alvast de eerste aflevering van de Dokter Corrie Show (NTR) over zoenen.

Dinsdagmiddag 10 maart jl. presenteerde Dokter Corrie op onnavolgbare wijze de allereerste aflevering van de Dokter Corrie Show (NTR) over relaties en seksualiteit aan de pers. Samen met de NPO maakt zij daarin een fraaie knieval naar de ouders die haar rubriek in het SchoolTV Weekjournaal wilden boycotten. Toch vermoed ik dat Dokter Corrie vanaf zondag 15 maart de gemoederen van een deel van televisiekijkend Nederland weer zal bezighouden.

Puberteit

In haar nieuwe show beantwoordt Dokter Corrie met haar gasten de door negen- tot dertienjarigen meest gestelde vragen over puberteit, verliefdheid, relaties en seksualiteit in het (pre-)puberleven. Ze doet dit vrolijk, giechelend, plagerig, soms stotterend en blozend maar vooral open en (een heel klein beetje) bloot. Versierd met show, dans, muziek en zelfs hier en daar wat moraal en politiek. En gelukkig ook met heel veel inbreng van tieners die net de eerste voorzichtige stapjes hebben gezet in de puberteit, verkering en een nieuwe fase van hun seksualiteit. En die daarmee op een aansprekende manier de startende puberkijkers voorlichten die zich hier langzaam maar zeker voor warmlopen. Net als echte seksuologen behandelen zij alle aspecten van seksualiteit: van psychologische en biologische aspecten tot sociale en maatschappelijke. Maar dan in hun eigen taal. Ook Dokter Corrie schenkt op haar eigen wijze aandacht aan verschillen in ervaringen, verlangens, wensen en opvattingen over relaties en seksualiteit. Seksuele vorming naar mijn hart!

Gekluns

Zo praat in de aflevering over zoenen het puberpanel met elkaar over hun eerste zoen en alle heerlijke, verwarrende of onprettige gevoelens. En het gekluns dat daar soms bij hoort. De sociale aspecten van zoenen komen aan bod als een jongen vertelt nog geen enkele behoefte te hebben aan ‘dat gedoe’. De anderen vallen hem bij en bekritiseren de groepsdruk die er soms is: “Alsof het raar is als een zestienjarige nooit heeft gezoend.”

Seks en politiek

Verder gunt Dokter Corrie haar publiek een blik in het laboratorium waar bacteriënuitwisseling tussen twee kussende vrouwen wordt onderzocht. Ook meet zij de polsslag van een innig zoenend stel tieners in de studio. Seksuele diversiteit? Check. Biologische aspecten van seksualiteit? Check. En als D66-partijleider Alexander Pechtold vertelt dat hij als puber al zeer passief oppositie voerde toen een meisje hem onverwacht begon te zoenen, is het spraakmakende duo seks en politiek weer in beeld.

Gesprek

Door haar show niet langer via SchoolTV uit te zenden, maar op zondag bij NPO Zapp, komt de NTR duizenden ouders tegemoet. Vanaf deze week bepalen ouders zelf de dosering van seksuele voorlichting door Dokter Corrie met hun eigen afstandsbediening. Mijn advies? Kijk samen met je kind. Ervaar of je kind het interessant vindt of niet én ga samen het gesprek aan. Uiteindelijk gaat het erom dat de show bij de kinderen aansluit en dat zij het programma leuk en zinvol vinden. En voor ouders die zich bij sommige fragmenten afvragen of deze (al) geschikt zijn voor hun kind, is er gelukkig Mijnheer Tax. Hij tikt Corrie tijdens de show streng op de vingers als zij het waagt dingen te vertonen die ongeschikt zijn voor startende pubers.

Taak

Rutgers WPF juicht Dokter Corrie en daarmee het bespreekbaar maken van puberteit, relaties en seksualiteit bij kinderen van harte toe. Daarom hebben wij de programmamakers inhoudelijk geadviseerd over relevante onderwerpen die passen bij de ontwikkelingsfase van kinderen. Op het thema rust vaak nog een taboe. Ouders en leraren zijn hier verlegen mee of het ontbreekt hen aan tijd of deskundigheid. Als kinderen op jonge leeftijd betrouwbare informatie krijgen over hun lichaam, seksualiteit en relaties, kunnen zij nu en later verantwoorde keuzes maken. Waarbij ze rekening kunnen houden met hun eigen wensen en grenzen zijn en die van anderen. Dit is een belangrijk onderdeel van de opvoeding door ouders én leraren!

Bord op schoot

Dus vanaf 15 maart kan het hele gezin – mits allen negen jaar of ouder – elke zondag al vanaf 18.19 uur met gerust hart en met bord op schoot voor de buis gaan zitten. Ouders die het niet eens zijn met een door Dokter Corrie verkondigde boodschap over seksualiteit, snoeren haar de mond met één druk op de knop. En hebben dan in ieder geval tot Studio Sport maar ook tijdens Boer Zoekt Vrouw de tijd om zèlf hun kinderen te vertellen hoe het zit met die seksualiteit en zo, zodat ze de volgende dag goed beslagen ten ijs komen op het schoolplein, bij vriendjes en online. Want de nieuwe Dokter Corrie Show maakt de tongen zeker los. Ook als het daarin gaat over andere dingen dan zoenen. 

Yuri Ohlrichs
Yuri Ohlrichs Seksuoloog NVVS VPO en werkzaam als consultant bij Rutgers Naar profiel

Reacties

Scroll
naar beneden