Brugklassers (FlickrCC_hindrik_sijens)

Seksuele gezondheid en risico’s 12 tot 15 jaar

Tijdens de middelbare schooltijd gaan leerlingen relaties aan en starten hun seksuele carrière. Sommige leerlingen zijn al seksueel actief. Dit brengt bepaalde risico’s met zich mee.

Anticonceptie en zwangerschap

Slechts een klein deel (7%) van de jongeren van 12 tot 15 jaar heeft ervaring met geslachtsgemeenschap. Deze groep ‘jonge starters’ beschermt zichzelf minder goed tegen zwangerschap dan jongeren die later starten. Wanneer de eerste geslachtsgemeenschap op 13-jarige leeftijd of eerder plaatsvindt, gebruikt 37% van de jongens en 27% van de meisjes niets om zwangerschap te voorkomen. Dit is een stuk hoger ten opzichte van alle jongeren, daar gebruikt 13% van de jongens en 9% van de meisjes niets om zwangerschap te voorkomen. Vooral pilgebruik is laag onder jonge starters. Doordat de groep die seksueel actief is heel klein is, komt ongewenste zwangerschap op deze leeftijd maar zelden voor.

Jongen kijkt naar meisje

Seksuele grensoverschrijding 

3,7% van de jongens en 6,7% van de meisjes van tussen de 12 en 15 jaar is wel eens gedwongen tot seksuele handelingen. Jongeren die voor hun 14e geslachtsgemeenschap hebben, worden hier ruim twee keer zo vaak toe overgehaald of gedwongen dan oudere jongeren. Jongens tot 13 jaar zeggen relatief vaak dat ze het doen omdat iedereen het doet. Vroeg-adolescenten voelen zich bij het vrijen vaker slecht op hun gemak. Ze laten minder vaak merken wat ze fijn vinden en vragen minder vaak aan de partner wat hij of zij lekker vindt. Ook op internet vormen 12- tot 15-jarigen -vooral meisjes- een kwetsbare groep. 

Seksuele problemen

De meeste jongeren zijn op deze leeftijd nog niet seksueel actief. Daardoor is er nauwelijks iets bekend over seksuele problemen in deze levensfase. Wel lijkt de kans op beschadiging van de vagina en pijn bij geslachtsgemeenschap groter wanneer geslachtsgemeenschap voor of binnen enkele jaren na de eerste ongesteldheid plaatsvindt. Dit valt op grond van de omvang, elasticiteit en vochtigheid van de vagina te verwachten. 

Scroll
naar beneden