Brugklassers (FlickrCC_hindrik_sijens)

Seksuele gezondheid en risico’s 15 tot 19 jaar

Tijdens de middelbare schooltijd gaan leerlingen relaties aan en experimenteren met seks. Dit brengt bepaalde risico’s met zich mee zoals soa, ongewenste zwangerschap, seksuele dwang en andere seksuele problemen.

Anticonceptie en zwangerschap

Op 17,1 jarige leeftijd heeft de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap gehad. In deze levensfase gebruikt het overgrote deel van de jongeren anticonceptie bij de eerste geslachtsgemeenschap.

Wanneer de eerste keer op 16- of 17 jarige leeftijd plaatsvind gebruikt 9% van 6% meisjes niets om zwangerschap te voorkomen. De rest van de jongeren gebruikt de pil, een condoom of beide bij de eerste keer.

Van alle meisjes van 15 tot 19 jaar gebruikt 58% de pil. 

Jongeren kijken op telefoon

Het percentage tienermoeders in Nederlandse is in vergelijking met andere landen laag. Laag opgeleide en Surinaamse en Antilliaanse meiden lopen hierin een hoger risico op ongeplande zwangerschap. Een zwangerschap is op deze leeftijd vrijwel altijd ongepland. Tienermoeders hebben een verhoogde kans op vroeggeboorte, een doodgeborene, psychosociale problemen zoals depressie of eenzaamheid en een grotere kans op schoolverzuim. Vooral wanneer de zwangerschap binnen 4 jaar na de eerste ongesteldheid plaatsvindt is de kans op problemen groter.

Seksueel overdraagbare aandoeningen en hiv

Voordat 15- tot 19-jarigen seks hebben met een nieuwe partner praat een meerderheid niet over condooms. Toch is het condoomgebruik redelijk hoog, wanneer je vraagt welke anticonceptiemethode is gebuikt bij de laatste partner geeft 69% van de jongens en 57% aan dat er uitsluitend of ook condooms werden gebruikt. Ondanks dat lopen jongeren in deze levensfase wel een verhoogd risico op een soa. Dit komt met name doordat seksueel actieve jongeren meer wisselende partners hebben dan volwassenen en niet altijd consequent condooms gebruiken.

Seksuele grensoverschrijding

Onder meisjes van tussen de 15 en 19 jaar komt veel seksueel geweld voor. Eén op de 5 meisjes van deze leeftijd heeft minstens een keer in haar leven een ongewilde seksuele handeling meegemaakt.

Seksuele problemen

Meisjes van 15 tot 19 jaar hebben vaker dan jongens van deze leeftijd last van geen zin in seks, problemen met klaarkomen en pijn bij geslachtsgemeenschap. Jongens geven vaker aan dan meisjes dat ze last hebben van te snel klaarkomen en overmatig seksueel verlangen. Het gaat hier in alle gevallen om problemen die regelmatig of vaker voorkomen en waar ze last van hebben.

Scroll
naar beneden