Kinderen aan het werk in de klas

Schooltheater voor jonge kinderen

Theaterproducties kunnen lessen over seksuele vorming verlevendigen en kan ook een opstap zijn voor een meer duurzame aanpak van seksuele vorming op school. Vooral voor kinderen op de basisschool is een theatervoorstelling een speelse manier om bepaalde thema's te behandelen en kan een inspirerende manier zijn om een onderwerp in de klas te bespreken.

Griezelgeheimen 

Griezelgeheim is een Theater & Zorg project dat het thema (seksueel) kindermisbruik bespreekbaar maakt. Een verteltheatervoorstelling waarbij, zonder letterlijk het misbruik te laten zien, de complexiteit en gevolgen van misbruik door middel van herkenbare situaties, machtsverhoudingen en verwarring voorbij komen. Het is een avontuurlijk verhaal over een groep kinderen op een eiland niet zo ver hier vandaan.
Het verhaal is in tegenstelling tot het thema een stuk waarin ook veel gelachen mag worden.

Thema's: Seksueel misbruik, weerbaarheid  Doelgroep: groep 1 t/m 8

Meer informatie

Griezelgeheimen theatervoorstelling

Joep! 4+ (Theater Gnaffel)

Het Zwolse gezelschap Theater Gnaffel maakt voorstellingen waarin mensgrote poppen op magische wijze tot leven komen. Joep! gaat over een lammetje. Hij moet iets heel belangrijks vertellen. Maar Joep stottert. Zijn vrienden laten hem steeds niet uitpraten. Het wordt een vrolijke, muzikale voorstelling over met name luisteren, stotteren en aannames, maar ook over homoseksualiteit.

Doelgroep: geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. 

Meer informatie

Koning en Koning (Buro Bannink: studio de Bakkerij)

Wanneer de Koningin begint te krakken en te kraken, wil ze stoppen met werken! De kroonprins Stijn moet op het land gaan passen. Maar dat is echt veel leuker samen dan alleen, weet zijn moeder. Er moet dus een prinses worden gezocht. Toevallig heeft de Koningin al een lijstje gemaakt van alle leuke prinsessen! Stijn hoeft nu alleen maar te kiezen op wie hij verliefd wil worden.
Maar is dat wel zo makkelijk?! 

Thema's: verliefd, anders zijn
Doelgroep: leerlingen uit groep 1 tot 4

Meer informatie

De Jongens (Theatergroep Zwerm) 

Een stoer-poëtische voorstelling over zoeken naar jezelf als je binnen- en buitenkant niet hetzelfde zijn. Drie jongens komen elke dag samen om de grootste avonturen te beleven. Ze zijn blij met elkaar en blij dat er geen meisjes in hun verhalen voorkomen. Dan ineens is er een dag waarop een van de jongens een jurk uit de verkleedkist haalt. Een van de twee andere jongens voelt zich verraden. Hoe kun je nu een meisje willen spelen? Is hij nu een jongetje of een meisje? Wat moet je doen om een meisje te worden? En kun je het ook allebei tegelijk zijn? Wat moet je doen als je het gevoel hebt dat je niet klopt terwijl de wereld vindt dat je helemaal in orde bent? 

Thema's: zelfbeeld, anders zijn en gender
Doelgroep: kinderen van groep 3 tot en met 5
Duur: 45 minuten

Meer informatie

Krrriebels de minimusical! (Rooie Vis Theaterproducties)

Krrriebels! is een psycho-educatieve voorstelling, waarin alle hoofdthema’s uit het lesmateriaal, dat voor de Week van de Lentekriebels werd ontwikkeld door Sanderijn van der Doef, de revue passeren. De musical legt de nadruk op het thema weerbaarheid met de introductie van ‘de knuffelcirkel’. Iedereen heeft een cirkel om zich heen, waar hij/zij sommige mensen wil toelaten, maar anderen juist of liever niet! De musical maakt de kinderen hier op speelse wijze van bewust. 

Thema's: weerbaarheid, grenzen, verliefdheid
Doelgroep:
leerlingen van 7 tot en met 12 jaar
Duur: 45 minuten

Meer informatie

 

Lentekriebels (Fairytale)

Klaas en Plukje kennen elkaar al lang en komen voor het eerst bij elkaar in de klas. In het begin vinden ze dit erg leuk, maar opeens gaat Klaas zich heel raar gedragen. Hij is opeens niet meer zo aardig tegen Plukje. Ze gaan daarom alle twee nieuwe vriendschappen aan met kinderen uit het publiek. De kinderen uit het publiek denken dat Klaas misschien wel verliefd is Plukje en zich daarom zo gek gedraagt. Het blijkt dat ze elkaar wel aardig vinden, maar elkaars gedrag niet! Dan besluit Plukje een leraar in vertrouwen te nemen. 

Thema’s: vriendschap, verliefdheid, grenzen aangeven

Meer informatie

 

Bekijk ook

Scroll
naar beneden