Aan de slag

Hier vindt u het draaiboek, meer informatie over het jaarlijkse thema en andere benodigdheden om aan de slag te gaan met de Week van de Lentekriebels.

Het is de leukste week van het jaar! Fijn dat deze week er is, dat geeft echt handvaten. En echt alles komt aan bod in het lespakket Kriebels in je buik.

Frederique van Laan, leerkracht groep 6

Thema 2019: Ik wil het graag weten 

Elk jaar staat er een thema centraal. In 2018 was dit het thema Anders?! Dit jaar is het thema van de Week van de Lentekriebels ‘ik wil het graag weten’. Het is een breed thema dat aansluit op de nieuwsgierigheid van kinderen. Het gaat over informatie op het gebied van relaties en seksualiteit waar kinderen vragen over hebben. Ga aan de slag met het thema

Gebruik het draaiboek van a tot z  

In het draaiboek voor scholen vindt u allerlei activiteiten die u op school kunt organiseren. Zoals een gedichtenwedstrijd met elfjes over de liefde, bezoek aan de kinderboerderij, vriendschapsbandjes maken, voorleesmiddag over het thema, fotoreportages maken over de liefde of de puberteit of puberkwartetspel. Ook vindt u in het draaiboek een voorbeeldprogramma. 

Download het draaiboek Lentekriebels.

Digitale lesmethode Kriebels in je buik 

Om structureel aandacht te besteden aan sociale omgang kunt u een erkend lespakket gebruiken zoals bijvoorbeeld de lessen uit de digitale lesmethode ´Kriebels in je buik’ (voorheen lespakket Relaties & Seksualiteit). Bekijk eventueel ook de voorbeeldlessen. Tip: Voor Kriebels in je buik is er een leerlijn gemaakt. Hierin staat welke lessen je minimaal moet geven per groep, en welke daarnaast wenselijk zijn.  Voor het speciaal onderwijs is er Kriebels in je buik speciaal onderwijs

Het lespakket Kriebels is je buik is door de Erkenningscommissie Interventies beoordeeld als 'theoretisch goed onderbouwd'.  

De Lentekriebels Award

In maart 2018 is voor het eerst de Lentekriebels Award 2018 uitgereikt. Met deze award prijst Rutgers de scholen in het basisonderwijs waar seksuele en relationele vorming vast onderdeel zijn van het schoolcurriculum. De award is ook dit jaar weer uitgereikt.

Voorbeeld van een les

De les op de Prof. Kohnstammschool staat in het teken van LHBT en wordt verzorgd door gastdocente en ‘ervaringsdeskundige’ Florien Cramwinckel van het COC. Florien is zelf biseksueel.

Wij organiseren altijd een complimentendag. Dan krijgt ieder kind een persoonlijk boekje waarin andere kinderen een compliment in schrijven over wat ze leuk of mooi aan de ander vinden. Aan het einde van de dag delen we de boekjes uit. De kinderen vinden het echt een kadootje. 

 
Leerkracht groep 7

Suggesties voor een feestelijke opening 

Seksualiteit bespreekbaar maken, lastig of leuk?

Iedere leerkracht kan in principe lesgeven over relaties en seksualiteit. Het is een kwestie van gewoon doen. En het is leuk!

Misschien bent u bang voor de reacties van uw leerlingen. Wees gerust: de meeste leerlingen reageren heel positief. Want wie vindt het nu niet leuk om te horen over verliefdheid en seks.

Voelt u zich onzeker en wilt u zich goed voorbereiden op de les? Lees wat u kunt doen bij:

Welke vragen kunt u verwachten? 

Speciaal voor deze week hebben we 20 vragen van kinderen opgesteld en onze liefdesexpert Elsbeth Reitzema geeft hierop antwoord. Daarnaast vindt u op deze website een aantal situaties die zich kunnen voordoen in de klas

Leestip voor kinderen

Vanaf je tiende kun je ongeveer in de puberteit komen en verandert er van alles in je lichaam, van buiten en van binnen. Op www.pubergids.nl lees je er alles over! Of download de papieren pubergids.

Kijktip voor kinderen

De leukste dokter van Nederland is tijdens de Week van de Lentekriebels (18 maart t/m 22 maart 2019) elke dag te zien op NPO Zapp! Op haar eigen maffe en melige manier vertelt ze echt alles over seksualiteit. Van maandag tot en met vrijdag om 16:50 uur op NPO Zapp. Lees meer.

Meer informatie

Meld u aan voor de Week van de Lentekriebels!

Vragen? 

Mail dan naar lentekriebels@seksuelevorming.nl.

Scroll
naar beneden