De eerste voorbereiding

Voor scholen die willen beginnen met de Week van de Lentekriebels is intern en extern draagvlak belangrijk. Tips en andere suggesties voor een goede voorbereiding vindt u hier. De Week van de Lentekriebels vindt plaats van 15 t/m 19 maart 2021.

Lees het draaiboek: de week van a tot z

In het draaiboek vindt u ter inspiratie een overzicht aan activiteiten. Zoals een gedichtenwedstrijd met elfjes, vriendschapsbandjes, een voorleesmiddag over het thema, fotoreportages maken over de liefde of een puberkwartetspel.

Download het draaiboek "Lentekriebels"

Stimuleringsaanbod Gezonde School

Tot en met 16 november 2020 kunt u zich inschrijven voor de Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit. Met deze regeling kunt u maximaal 5000 euro vergoed krijgen om (meer) aandacht te besteden aan het thema relaties en seksualiteit op uw school. Zo kunt u dit bedrag gebruiken voor de inzet van erkende lesmaterialen, training en advies, taakuren van een eigen medewerker en/of extra ondersteuning tijdens de Week van de Lentekriebels.

Erkende lesmaterialen Gezonde School

Gebruik een erkende interventie in een doorlopende leerlijn 

Om structureel aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming gebruikt u een erkend lespakket in een doorlopende leerlijn, zoals de digitale lesmethode ´Kriebels in je buik’  (voorheen lespakket Relaties & Seksualiteit) of Kriebels in je buik speciaal onderwijs.

Tip: Voor de Week van de Lentekriebels is voor Kriebels in je buik een leerlijn gemaakt. Hierin staat welke lessen je minimaal moet geven per groep, en welke daarnaast wenselijk zijn. 

Het lespakket Kriebels in je buik is door de Erkenningscommissie Interventies van het Gezond Leven beoordeeld als 'theoretisch goed onderbouwd'. 

Doe mee met de Lentekriebels Award 2021

Met deze Award prijst Rutgers de scholen in het basisonderwijs waar seksuele en relationele vorming vast onderdeel zijn van het schoolcurriculum. In maart 2018 is voor het eerst de Lentekriebels Award 2018 uitgereikt.  Ook in 2021 reiken we weer de Award uit. Meer informatie en aanmelden. 

Creëer draagvlak bij collega's 

U bent al zelf vast al enthousiast over de Week, maar deze projectweek organiseert u het beste samen met uw collega’s. Zorg daarom voor draagkracht binnen uw team. Dit kunt u bijvoorbeeld creëren door een training te volgen (van de GGD of landelijk). 

Het is belangrijk om als docententeam en directie een duidelijke visie en beleid te ontwikkelen: waarom aandacht voor relationele en seksuele vorming? Zodat ook naar ouders één lijn wordt uitgedragen waarom het onderwerp op school besproken wordt en wat de achterliggende gedachte daarbij is. Zorg daarnaast dat iedereen bekend is met het gebruikte lesmateriaal. 

Betrek en informeer ouders 

In het draaiboek vindt u ook suggesties hoe u ouders betrekt, zoals het organiseren van een ouderavond. Het is belangrijk om ouders al voor de Week goed te informeren over de noodzaak van het thema en de inhoud van de lessen. Als ouders niet worden meegenomen of goed worden geïnformeerd kan de school stuiten op weerstand. Gebruik de volgende hulpmiddelen: 

5 veelgestelde vragen 

Hoe ga je om met reacties van ouders? Waarom al zo vroeg beginnen met het geven van seksuele voorlichting? Bekijk hier de veelgestelde vragen. 

Training bij de GGD of maak gebruik van het landelijk aanbod

Voordat u begint met de Week van de Lentekriebels adviseren wij om een training te volgen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden: 

Een aantal scholen zijn ambassadeur en kunnen u ook adviseren.  

Gadgets met 10% korting

Voor de aankleding van uw klas en school zijn er hartjesslingers, posters, tekeningen en ballonnen van de Week van de Lentekriebels. Meld u zich aan voor de Week van de Lentekriebels dan ontvangt u 10%korting (u ontvangt een kortingscode). 

Maak een boeken en/ of themahoek

Richt in de centrale ruimte of op de gang een themahoek in. Sommige openbare bibliotheken zorgen in de Week van de Lentekriebels voor een  boekenhoek/boekentafel. Of richt zelf een boekenhoek op school in. We hebben alvast wat boekentips voor u op een rij gezet: 

Voorbeelden van andere scholen

Bekijk hier foto's en filmpjes van andere scholen.

Meld u aan voor de Week van de Lentekriebels en ontvang 10%korting op gadgets!

Nieuwe data Week van de Lentekriebels 

Hierbij alvast een overzicht wanneer de Week van de Lentekriebels het komende jaar plaatsvindt: 

  • 2022 - 21 t/m 25 maart

Vragen? 

Mail dan naar lentekriebels@seksuelevorming.nl.

Scroll
naar beneden