Informatie voor GGD

Mede dankzij de inzet van GGD'en is deze projectweek een groot succes. Scholen uit heel Nederland geven met de Week van de Lentekriebels een bijzondere vulling aan de lessen relationele en seksuele vorming. Wat kan uw GGD betekenen en doen?

Rutgers voert de landelijke coördinatie en biedt ondersteuning aan de GGD'en bij het uitvoeren van de activiteiten voor scholen. Zo produceert Rutgers bijvoorbeeld materialen voor de activiteiten, maar heeft ook deze website gemaakt als verzamelpunt voor informatie over de Week van de Lentekriebels.

Nieuwe data Week van de Lentekriebels 

Hierbij alvast een overzicht wanneer de Week van de Lentekriebels komende jaren plaatsvindt: 

  • 2020 - 16 t/m 20 maart
  • 2021 - 15 t/m 19 maart
  • 2022 - 21 t/m 25 maart

De Lentekriebels Award

In maart 2018 is voor het eerst de Lentekriebels Award 2018 uitgereikt. Met deze award prijst Rutgers de scholen in het basisonderwijs waar seksuele en relationele vorming vast onderdeel zijn van het schoolcurriculum. De genomineerden zullen niet alleen onder de aandacht worden gebracht als inspirerend voorbeeld voor andere scholen, maar maken ook kans op een leuke prijs: 250 euro. De uitreiking vindt elk jaar plaats op de laatste dag van de Week van de Lentekriebels (op vrijdag). 

Taken van de GGD tijdens deze Week  

  • Werven van scholen;
  • Scholen ondersteunen bij de organisatie en uitvoering van de Week;
  • Scholing geven aan leerkrachten;
  • De school attenderen en stimuleren ouders te betrekken;
  • Publiciteit rondom de Week van de Lentekriebels;
  • Evaluatie van de Week;
  • Zorgdragen voor structurele inbedding van relationele en seksuele vorming op het basisonderwijs.

Ook voor speciaal onderwijs

Steeds meer scholen uit het speciaal onderwijs doen mee aan de Week van de Lentekriebels. Logisch, want ook zij ontwikkelen zich op relationeel en seksueel vlak, om later op een prettige, positieve en veilige manier seksualiteit te kunnen beleven. De behoefte aan betrouwbare informatie over relaties en seksualiteit is groot.Nieuw is de digitale lesmethode Kriebels in je buik speciaal onderwijs.

Help met het aanvragen van het vignet Gezonde School 

Basisscholen die structureel werken aan de seksuele gezondheid van leerlingen kunnen het themacertificaat Relaties en seksualiteit van het vignet Gezonde School aanvragen. Met het vignet kunnen scholen zich drie jaar profileren als Gezonde School en aan ouders laten zien dat zij de seksuele gezondheid van kinderen belangrijk vinden. U kunt scholen hierop wijzen en hen ondersteunen.

Draaiboek Week van de Lentekriebels

Download het draaiboek Lentekriebels voor scholen. Daarnaast is er ook een draaiboek voor GGD'en zelf. 

Overzicht deelnemende GGD'en 

Hier vindt u een overzicht van deelnemende GGD'en. Staat uw GGD er nog niet tussen of kloppen de gegevens niet meer? Neem contact op met Rutgers: Lentekriebels@seksuelevorming.nl.

Werkgroep Week van de Lentekriebels 

Op GGD GHOR Kennisnet is een werkgroep Week van de Lentekriebels aangemaakt. Hier vindt u de laatste informatie rond de Week en kunt u met elkaar ervaringen delen. Word ook lid!

PR materialen om te gebruiken 

Logo's 

Foto's die u kunt gebruiken

Bij onderstaande foto's bron vermelden: Floor Godefroy

Alleen te gebruiken in het kader van de Week van de Lentekriebels 

Week van de Lentekriebels- fotograaf Floor Godefroy

Week van de Lentekriebels - Fotograaf Floor Godefroy

Week van de Lentekriebels - Fotograaf Floor Godefroy

Week van de Lentekriebels - Fotograaf Floor Godefroy

 

Scroll
naar beneden