Wat is de Week van de Lentekriebels?

De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs en vindt plaats van 18 t/m 22 maart 2019. Deelnemende scholen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. De projectweek helpt om deze thema’s structureel in het schoolplan op te nemen.

Wat 14 jaar geleden begon met 24 scholen, is uitgegroeid tot een groot succes. Al meer dan 2500 scholen doen mee! 

De Lentekriebels Award

In maart 2018 is voor het eerst de Lentekriebels Award 2018 uitgereikt. Met deze award prijst Rutgers de scholen in het basisonderwijs waar seksuele en relationele vorming vast onderdeel zijn van het schoolcurriculum. De award wordt ook dit jaar weer uitgereikt. De genomineerden zullen niet alleen onder de aandacht worden gebracht als inspirerend voorbeeld voor andere scholen, maar maken ook kans op een leuke prijs: 250 euro. De inschrijving loopt tot 4 maart 2019, dus doe mee!

De Week van de Lentekriebels is een goed begin

De Week van de Lentekriebels heeft als doel om scholen kennis te laten maken met het thema. Het is een leuke manier en een goed begin om schoolbreed aandacht te geven aan relationele en seksuele vorming. U ervaart hoe leerlingen op de lessen reageren en merkt hoe zinvol het is om hier les over te geven.  

Vaak vormt de Week van de Lentekriebels aanleiding om het hele schooljaar vaker thema's als 'Weerbaarheid', 'Lichaam en zelfbeeld' en 'Seks en de media' op de agenda te zetten. Het helpt om uiteindelijk structureel aandacht te geven aan dit thema en om het een plek te geven in uw schoolplan.   

Aandacht seksuele vorming op basisschool juist nodig, waarom? 

Kinderen staan dan nog heel open voor normen en waarden. Seksualiteit is, zeker in de onderbouw, dan nog geen onderwerp waar schaamte omheen hangt en waar kinderen vragen over hebben.

Door al op jonge leeftijd te starten raken leerlingen ook vertrouwd met het thema. 

Ze krijgen hierdoor betrouwbare informatie en vaardigheden mee waar ze later veel aan hebben:

  • Ze durven eerder vragen te stellen over seksualiteit.
  • Ze ontwikkelen normen en waarden.
  • Ze worden weerbaarder.
  • Ze leren respectvol met elkaar om te gaan.

Ook leerlingen met een beperking doorlopen een seksuele ontwikkeling, hebben vragen over seksualiteit en vertonen seksueel gedrag. Bekijk de informatie, tips en video hoe u seksuele vorming geeft aan leerlingen met een beperking.

In het kort: de invulling van de week 

Scholen geven in groep 1 t/m 8 elke dag minimaal een les over relaties en seksualiteit. Hiervoor kan het lespakket Kriebels in je buik of Kriebels in je buik speciaal onderwijs gebruikt worden. 

Daarnaast zijn er op deze website andere materialen en activiteiten te vinden. Bijvoorbeeld een theatervoorstelling, een ouderavond, een voorleesmiddag of een tentoonstelling. Met leuke gadgets kunt u de school aankleden.  

Download het draaiboek 'Lentekriebels'

Impressies & voorbeelden

De afgelopen jaren hebben al veel scholen in heel Nederland deelgenomen aan de Week. Bekijk hier een impressie.​

Meld u aan voor de Week van de Lentekriebels!

Vragen? 

Mail dan naar lentekriebels@seksuelevorming.nl.

Scroll
naar beneden