Brugklassers (FlickrCC_hindrik_sijens)

Seksuele gezondheid en risico’s 15 tot 19 jaar

Jongeren tussen de 15 en 19 jaar gaan relaties aan en experimenteren met seks. Dit brengt bepaalde risico’s met zich mee zoals soa's, ongewenste zwangerschap, seksuele dwang en andere seksuele problemen.

Anticonceptie en zwangerschap

Op ruim 18-jarige leeftijd heeft de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap gehad. In deze levensfase gebruikt het overgrote deel van de jongeren anticonceptie bij de eerste geslachtsgemeenschap.

Wanneer de eerste keer op 16- of 17-jarige leeftijd plaatsvindt gebruikt 5% van de jongens en 6% van de meisjes niets om zwangerschap te voorkomen. De rest van de jongeren gebruikt de pil, een condoom of beide bij de eerste keer.

Van alle seksueel ervaren meisjes van 15 tot en met 17 jaar gebruikt 51% de pil. 

Jongeren kijken op telefoon

Tienermoeders
Het percentage tienermoeders in Nederland is in vergelijking met andere landen laag. Laag opgeleide en Surinaamse en Antilliaanse meiden lopen hierin een hoger risico op ongeplande zwangerschap. Een zwangerschap is op deze leeftijd vrijwel altijd ongepland. Tienermoeders hebben een verhoogde kans op vroeggeboorte, een doodgeborene, psychosociale problemen zoals depressie of eenzaamheid en een grotere kans op schoolverzuim. 

Seksueel overdraagbare aandoeningen en hiv

Onder 15- tot en met 17-jarige jongeren is het percentage jongens (42%) en meisjes (33%) dat altijd een condoom gebruikt het grootst. Ondanks dat lopen jongeren in deze levensfase wel een verhoogd risico op een soa. Dit komt met name doordat seksueel actieve jongeren meer wisselende partners hebben dan volwassenen en niet altijd consequent condooms gebruiken. Als jongeren ouder worden gebruiken ze vaker geen condooms (meer).

Seksuele grensoverschrijding

Onder meisjes tussen de 15 en 20 jaar komt veel seksueel geweld voor. Eén op de 10 meisjes van 15 tot en met 17 jaar heeft minstens een keer in haar leven een ongewilde seksuele handeling meegemaakt. Van de meisjes tussen de 18 en 20 jaar is dit bijna één op de vijf.

Seksuele problemen

Meisjes van 15 tot 19 jaar hebben vaker dan jongens van deze leeftijd last van geen zin in seks, problemen met klaarkomen en pijn bij geslachtsgemeenschap. Jongens geven vaker aan dan meisjes dat ze last hebben van te snel klaarkomen.

Meer weten? 

Scroll
naar beneden