Studenten tijdens het college

Seksuele gezondheid en risico's 19 tot 25 jaar

Tussen de 19 en 25 jaar zijn de meeste jongeren seksueel actief. In deze levensfase gaan jongeren veel uit en het middelengebruik is hoog. Seksuele risico’s zoals soa, ongewenste zwangerschap, seksuele grensoverschrijding en seksuele problemen komen veel voor.

Anticonceptie en zwangerschap

De meeste jongeren tussen de 19 en 25 jaar willen nu (nog) geen kinderen. Vrijwel alle vrouwen in deze leeftijdscategorie gebruiken anticonceptie bij de eerste keer geslachtsgemeenschap (94%). Ze gebruiken de pil, condooms of zelfs allebei tegelijk. Van de zwangeren tussen de 20 en 24 jaar liet 35% een abortus doen. 

 

Seksueel overdraagbare aandoeningen en hiv

Jongeren van 19 tot 25 jaar gebruiken minder vaak condooms dan jongere adolescenten. Op deze leeftijd zie je vaak dat jongeren aan het begin van een nieuwe relatie condooms gebruiken en daar  na verloop van tijd weer mee stoppen. Echter laat deze groep zich vaak niet testen op soa’s voordat ze stoppen met condooms. De meest voorkomende soa's zijn chlamydia, gonorroe, genitale wratten en syfilis.

Seksuele grensoverschrijding

Tussen de 21 en 25 jaar heeft 4% van de mannen en 22% procent van de vrouwen ooit te maken gehad met seksuele grensoverschrijding. 

Seksuele problemen

Het meest voorkomende seksueel probleem bij jonge mannen is voortijdig klaarkomen. Bij jonge vrouwen betreft het vooral problemen met klaarkomen, problemen met vochtig worden en pijn bij het vrijen. Vrouwen hebben vaker seksuele problemen dan mannen. Van de jongeren tussen de 21 en 25 jaar geven 10% van de mannen en 21% van de vrouwen aan een seksueel probleem te hebben. 

Meer weten? 

Scroll
naar beneden