Kinderen aan het werk in de klas

Seksuele ontwikkeling 9-12 jaar

Tussen het 10e en 12e jaar vinden al behoorlijk wat lichamelijke veranderingen plaats. Deze kunnen de nodige onzekerheid met zich mee brengen. Sommige kinderen zijn erg geïnteresseerd in alles wat met seks te maken heeft. Ze praten erover met hun vrienden en ouders. En ze gaan zelf op zoek naar informatie, plaatjes en filmpjes.

Lichamelijke ontwikkeling 

Onder invloed van hormonen begint het lichaam in de puberteit te veranderen. Bij meisjes gebeurt dat tussen de 8 en 13 jaar (gemiddeld op de leeftijd van 10,5 jaar), bij jongens tussen de 9 en 14 jaar (gemiddeld op de leeftijd van 11,5 jaar). 
Bij meisjes start de puberteit met de groei van de borsten. Ook krijgen zij een groeispurt en bredere heupen door een verandering in vetverdeling.

Bij meisjes gaat het schaamhaar en okselhaar groeien en ook de clitoris en de schaamlippen worden groter. Als laatste krijgen meisjes hun eerste menstruatie, gemiddeld op een leeftijd van 13,5.

flickrCC-ianus_lesgeven_seksuelevoorlichting

Bij jongens start de puberteit met de groei van de ballen en penis. Ook zij krijgen een groeispurt, dat begint met de handen en voeten. Schaamhaar en okselhaar gaan groeien net als het gezichtshaar. Ook de stem van jongens wordt lager (door de groei van het strottenhoofd), zij krijgen de baard in de keel. Als laatste krijgen jongens hun eerste zaadlozing, gemiddeld op 14 jarige leeftijd. Omdat dit meestal ’s nachts gebeurt wordt het ook wel de ‘natte droom’ genoemd.

Kinderen worden zich bewust van de mening van anderen en gaan zichzelf met anderen vergelijken. Daardoor kunnen ze al vanaf een jaar of 6 ontevreden zijn over hun lichaam. In groep 6 (9 of 10 jaar) heeft 8% van de jongens en 14% van de meisjes een negatief zelfbeeld. Meisjes willen meestal dunner zijn, jongens groter. Een negatief lichaamsbeeld op deze leeftijd is een belangrijke voorspeller van latere ontevredenheid over het lichaam en eetproblemen.

Relationele ontwikkeling

Kinderen worden zich meer bewust van sociale waarden en normen. Rond het 11e jaar krijgen ze meer een gevoel van zelfredzaamheid en onaantastbaarheid. Internet begint ook een rol te spelen. In 2010 gingen Nederlandse kinderen gemiddeld met 8 jaar voor het eerst online. Ze lijken dat steeds jonger te gaan doen. Een minderheid van de oudere kinderen gebruikt internet ook om informatie over seks op te zoeken.

Aan het eind van deze levensfase zijn de meeste kinderen wel eens verliefd geweest. Sommige kinderen hebben dan ook ‘verkering’, meestal met iemand uit de klas. Deze relatie bestaat vaak alleen uit het bij elkaar staan in de pauze of met een groep vrienden rondhangen. Er is nauwelijks lichamelijk contact, ook geen handen vasthouden of zoenen (op 12-13 jarige leeftijd heeft 11% van de leerlingen wel eens gezoend). Ze brengen ook zelden tijd met elkaar door zonder anderen erbij. Jongeren die zich aangetrokken voelen tot hun eigen seksegenoten kunnen zich al bewust worden van deze gevoelens. 

Seksuele oriëntatie

Jongeren kunnen zich op deze leeftijd al bewust worden van gevoelens voor iemand van dezelfde sekse. Twee procent van de jongens en 4%van de meisjes in de bovenbouw geeft zelf aan dat zij verliefd zouden kunnen worden op respectievelijk een jongen en een meisje. Van alle jongeren tussen de 12 en 25 jaar zegt 3% van de jongens en 2% van de meisjes vooral of alleen op seksegenoten te vallen. 2% van de jongens en 4% van de meisjes geeft aan op beiden verliefd te worden. De schatting is dat 5 tot 10% van de mensen lesbisch, homo, of bi is.

Seksueel gedrag

Vanaf een jaar of 10 neemt de interesse in seksualiteit toe. Maar niet alle kinderen zijn er evenveel mee bezig. Op deze leeftijd komen sommige kinderen ook (per ongeluk of expres) in contact met pornografische beelden. Tussen 11 en 13 jaar kunnen kinderen seksuele fantasieën krijgen. 

Het stimuleren van de geslachtsdelen, of wel masturbatie, vindt ook in deze levensfase plaats. Van de leerlingen van 12-13 jarige leeftijd heeft 13% wel eens gemasturbeerd. Jongens masturberen hierbij veel vaker dan meisjes (12-14 jaar 35% van de jongens en 6% van de meisjes).

Meer informatie

 

Scroll
naar beneden