Een bezoek aan de ‘strafste’ school in Vlaanderen

Drie docenten van het Montessori College Oost in Amsterdam brachten samen met medewerkers van Soa Aids Nederland en Rutgers een bezoek aan het Stedelijk Lyceum Lamorinière in Antwerpen. Het was interessant om te horen en te zien hoe Lamorinière bezig is met seksuele vorming.

De Lang Leve de Liefde Award gewonnen

Het Montessori College Oost heeft in 2016 de Lang Leve de Liefde Award gewonnen en mocht als beloning op bezoek bij de ‘strafste’ school van Vlaanderen. ‘Strafste’ staat voor gezelligste school èn een school met een hart. Ze doen ook veel op het gebied van seksuele vorming. 

Op de school werden we warm onthaald door docenten, leerlingen en vertegenwoordigers van Sensoa. Er was een prachtig gedekte tafel en leerlingen hadden speciaal moorkoppen en koekjes gemaakt! 

Seksuele vorming als project van tweeëneenhalve dag

Het was interessant om te horen en te zien hoe Lamorinière bezig is met seksuele vorming. Zij hebben een project van tweeëneenhalve dag voor alle leerlingen van het 3e jaar. In de projectperiode krijgen de leerlingen vier workshops: over seks en lichaam, relaties en seksuele oriëntatie, voorbehoedsmiddelen en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bij de eerste twee workshops zijn de meisjes en jongens gescheiden. Leerlingen geven aan het heel prettig te vinden om eerst alleen met seksegenoten in een groep te zitten.

Dat voelde heel veilig, en je bouwt zo een band met elkaar op. 

Het was dan ook even wennen om daarna weer in een gemengde groep te zitten, maar de leerlingen zagen wel de meerwaarde. In de workshops maakt de school gebruik van verschillende werkvormen en materialen die ontwikkeld zijn door Sensoa zoals:

‘Leuk om te zien hoe je de onderwerpen van seksuele vorming op verschillende manieren aan bod kunt laten komen.’ 

Ze sluiten het project af met een gastles (bijvoorbeeld over internet en seks of over tienermoeders) en een evaluatie. 

Ook nieuwkomers krijgen seksuele vorming

Nieuwkomers krijgen op het Lamorinière ook seksuele vorming. Bij hen gebeurt dat in de ‘Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers’. In dat geval worden de jongens en meisjes altijd gescheiden en is de vorming wat beperkter dan in het project voor de leerlingen van het 3e jaar. 

Na de presentatie door het Lamorinière vertelden de docenten van het Montessori College Oost iets over hun aanpak, en werden vervolgens ervaringen en materialen enthousiast uitgewisseld.

Het heerlijke gevoel om weer eens op schoolreis te gaan zonder het zelf te moeten organiseren en ook nog sociaal, cultureel, culinair en educatief verantwoord. 

 
Docent van het Montessori College Oost 

Meer informatie

Scroll
naar beneden