Week van de Liefde

Valentijnsdag is de dag van de liefde. Daarom organiseren we rondom die dag de Week van de Liefde. Tijdens de Week van de Liefde kunnen scholen in het voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs en mbo aandacht besteden het thema seksuele vorming of hun kennis verdiepen. In 2019 vindt de week plaats van 11 tot en met 15 februari!

De datum voor de Week van de Liefde is bekend en vindt plaats van 11 tot en met 15 februari 2019. Ook dan is er weer de uitreiking van de Lang Leve de Liefde Award. Na de zomervakantie ontvangt u hier meer informatie over. 

Wat is het doel van deze week?

De Week van de Liefde heeft als doel om opeen leuke manier om aandacht te geven aan relationele en seksuele vorming en het thema op de agenda te krijgen. Ook in 2019 vindt deze Week weer plaats rond Valentijnsdag.  Na de zomervakantie vindt u meer informatie over de activiteiten 2019.  

Activiteiten in de Week van de Liefde 

In de Week van de Liefde 2018 waren er leuke activiteiten! Zoals de uitreiking van de Lang Leve de Liefde Award 2018, de online workshop voor docenten en de winactie rond Verhalen onder je kussen. 

Online workshop Lang Leve de Liefde - docenten

In de Week van de Liefde was het mogelijk om digitaal de Lang Leve de Liefde Onderbouw training te volgen. Op een interactieve manier maakt u kennis met het Lang Leve de Liefde lespakket en leert u omgaan met lastige situaties in de klas. Bijvoorbeeld: Hoe creëer je een veilige sfeer om relaties en seksualiteit bespreekbaar te maken? Hoe ga je om met homo negatieve opmerkingen? De workshop wordt afgesloten met een certificaat. Deelname was gratis.

Lang Leve de Liefde Award bekroont drie scholen in het land

In de Week van de liefde is de uitreiking van de Lang Leve de Liefde Award. En de scholen zijn bekend! Het MBO College Entree van mboRijnland, het Pro College in Nijmegen en De Bernard Lievegoed School in Maastricht hebben de Lang Leve de Liefde Award in de wacht gesleept. Bekijk hieronder de filmpjes van het PRO College Nijmegen, het MBO College Entree van mboRijnland Gouda en De Bernard Lievegoed School Maastricht. 

Uitreiking Lang Leve de Liefde Award Bernard Lievegoed School 

Uitreiking Lang Leve de Liefde Award PRO College Nijmegen 

Uitreiking Lang Leve de Liefde Award MBO College Entree van mboRijnland

Terugkoppeling winactie: Verhalen voor onder je kussen

Er zijn veel leuke tips binnengekomen hoe je seksuele vorming geeft in de klas. Drie scholen krijgen 30 exemplaren van het boek Verhalen onder je kussen om te gebruiken in de klas: Etty Hillesum Lyceum- Arkelstein,  Driestar College in Gouda en De Spinaker in Alkmaar. Hier de tips op een rij:

  • “Wij besteden vooral aandacht aan seksuele voorlichting binnen het vak ‘burgerschap’. Wij spelen vooral in op actuele onderwerpen, soms speelt dit ook binnen school. Afgelopen jaar hebben wij aandacht besteed aan sexting.”
  • “Ik heb altijd een ‘vraag maar raak doos’ staan tijdens deze lessen. Leerlingen kunnen dan anoniem een vraag opschrijven en deze ‘stiekem’ na schooltijd/pauze erin doen. Ik beantwoord deze dan op een vast moment in de week, zonder aan te geven van wie de vraag is. Bij deze werkvorm merk ik op dat ‘als er 1 schaap over de dam is, volgen er meer’.”
  • “Vooraf maak ik samen duidelijke afspraken met de klas en zet ze daarna op het bord als geheugensteuntje.”
  • “Ik werk op een praktijkschool en onze doelgroep is extra kwetsbaar op het gebied van seksualiteit. Om het onderwerp op een leuke manier bespreekbaar te maken willen wij de mentoren laten werken met het boek ‘Verhalen onder je kussen’. Dit is een makkelijk handvat.”
  • “Ik begin niet direct over seksualiteit. Vaak begin ik eerst met een les over relaties en verliefdheid. Zo wennen de leerlingen er al een beetje aan om over de thema’s te praten.”
  • “Ik vind het fijn om een lespakket te gebruiken. Daar staat alles al in, zo gebruik ik Lang Leve de Liefde.”

De mix van verhalen in dit boek bieden aanknopingspunten voor verhaalanalyse en schrijfopdrachten. Het eerste verhaal gaat bijvoorbeeld over sexting. Verhalen voor onder je kussen kan bij Nederlands, Maatschappijleer, Verzorging en mentorlessen gebruikt worden. Bij het boek horen diverse filmpjes en een lesbrief. Meer over dit boek vindt u ook in onze lesmaterialenbank

Scroll
naar beneden