Wat is de week van de Liefde

De Week van de Liefde heeft als doel om scholen kennis te laten maken met het thema relaties en seksualiteit. Het is een goed begin om op een leuke manier schoolbreed aandacht te geven aan relationele en seksuele vorming. Docenten ervaren hoe leerlingen op de lessen reageren en merken hoe zinvol het is om deze lessen te geven.

Vaak vormt de Week van de Liefde aanleiding om het hele schooljaar vaker thema's als 'Weerbaarheid', 'Veilig vrijen' en 'Seks en de media' op de agenda te zetten. Het helpt om uiteindelijk structureel aandacht te geven aan dit thema en om het een plek te geven in uw schoolplan.  

Hoe doet u mee?

Aanmelden kan via het aanmeldformulier. U ontvangt voorafgaand aan de Week van de Liefde een gratis promotiepakket met gadgets en materialen waarmee u de school kunt aankleden. Ook kunt u door zich aan te melden gratis leerlingenboekjes ontvangen van het lespakket Lang Leve de Liefde.

Daarnaast kunt u als school meedoen aan onderstaande activiteiten.

De invulling van de week

1. Lessen

Scholen geven tijdens de week minimaal één les over relaties en seksualiteit. Hiervoor kan bijvoorbeeld het lespakket Lang Leve de Liefde worden gebruikt.​ Er zijn ook leuke Week van de Liefde-gadgets om de school mee aan te kleden, zoals posters en ballonnen.

2. Trainingen:

Docententraining door de GGD. In sommige regio's bieden GGD-en een training rondom relaties en seksualiteit voor docenten. 
Digitale training Lang Leve de Liefde Onderbouw. In de Week van de Liefde is het mogelijk om digitaal de Lang Leve de Liefde Onderbouw training te volgen. Op een interactieve manier maakt u kennis met het Lang Leve de Liefde lespakket en leert u omgaan met lastige situaties in de klas. Bijvoorbeeld: Hoe creëer je een veilige sfeer om relaties en seksualiteit bespreekbaar te maken? Hoe ga je om met homo negatieve opmerkingen? De workshop wordt afgesloten met een certificaat. Deelname is gratis.
Lovebuzz workshop. Voorafgaand aan de Week van de Liefde kunnen docenten een Lovebuzz workshop volgen. Lovebuzz is een interactief spel over liefde, relaties en beginnende seksualiteit en ondersteunt leraren in het bespreekbaar maken van gevoelige thema’s in de brugklas van het voortgezet onderwijs. Er wordt een landelijke training  georganiseerd in aanloop van de Week van de Liefde. Mail naar info@lovebuzz.nl voor meer informatie.
Training voor GGD-en: GGD’-en zelf kunnen een training krijgen rondom Lang Leve de Liefde. Interesse? Stuur een mail naar weekvandeliefde@seksuelevorming.nl.

3. Lang Leve de Liefde Award

De Lang Leve de Liefde Award is een integraal onderdeel van de Week van de Liefde. Met deze Award zetten Soa Aids Nederland en Rutgers scholen in het zonnetje die uitblinken in lessen en beleid over seksualiteit, seksuele diversiteit en wensen en grenzen. Goede voorbeelden voor andere scholen die als inspiratie kunnen dienen om zelf met het thema aan de slag te gaan! Meer weten over de Lang Leve de Liefde Award 2019? Zie hier.

Ondersteuning van de GGD

Ook de GGD in uw regio kan helpen bij het invullen en organiseren van de Week van de Liefde. De GGD kan bijvoorbeeld een training geven aan docenten of een ouderavond organiseren. Hoe de ondersteuning er precies uitziet, verschilt per GGD. Neem contact op met de GGD uit uw regio. Op www.ggd.nl kunt u zien onder welke regio u valt.

Meer weten?

Scroll
naar beneden