Wat is de Week van de Liefde

De Week van de Liefde heeft als doel om scholen kennis te laten maken met het thema relaties en seksualiteit. Het is een goed begin om op een leuke manier schoolbreed aandacht te geven aan relationele en seksuele vorming. Docenten ervaren hoe leerlingen op de lessen reageren en merken hoe zinvol het is om deze lessen te geven. De Week van de Liefde vindt plaats van 10 t/m 14 februari 2020.

Vaak vormt de Week van de Liefde aanleiding om het hele schooljaar vaker thema's als 'Weerbaarheid', 'Veilig vrijen' en 'Seks en de media' op de agenda te zetten. Het helpt om uiteindelijk structureel aandacht te geven aan dit thema en om het een plek te geven in uw schoolplan.  

Hoe doet u mee?

Aanmelden kan na de zomer via een aanmeldformulier op deze website. U ontvangt voorafgaand aan de Week van de Liefde een gratis promotiepakket met gadgets en materialen waarmee u de school kunt aankleden. Ook kunt u door zich aan te melden korting krijgen op de leerlingenmagazines van het lespakket Lang Leve de Liefde.

Daarnaast kunt u als school meedoen aan onderstaande activiteiten.

De invulling van de week

1. Lessen

Scholen geven tijdens de week minimaal één les over relaties en seksualiteit. Hiervoor kan bijvoorbeeld het lespakket Lang Leve de Liefde worden gebruikt.​ Binnenkort kunt u als school een menukaart downloaden waarbij per onderwijssoort en leerjaar wordt aangegeven welke lessen en activiteiten u kunt gebruiken of inzetten tijdens de Week van de Liefde. Bij aanmelding krijgt de school leuke Week van de Liefde-gadgets om de school mee aan te kleden, zoals posters en ballonnen.

2. Workshop:

  • Docentenworkshop door de GGD: In sommige regio's bieden GGD-en een workshop rondom relaties en seksualiteit voor docenten. 
  • Digitale training Lang Leve de Liefde Onderbouw: In de Week van de Liefde is het mogelijk om digitaal de Lang Leve de Liefde Onderbouw training te volgen. Op een interactieve manier maakt u kennis met het Lang Leve de Liefde lespakket en leert u omgaan met lastige situaties in de klas. Bijvoorbeeld: Hoe creëer je een veilige sfeer om relaties en seksualiteit bespreekbaar te maken? Hoe ga je om met homo negatieve opmerkingen? De workshop wordt afgesloten met een certificaat. Deelname is gratis.

Meer  informatie over de workshops en trainingen zal na de zomer beschikbaar komen.

3. Lang Leve de Liefde bestaat 30 jaar: tijd voor een feestje!

In 2020 bestaat het Lang Leve de Liefde lespakket 30 jaar! Dit wordt feestelijk gevierd met jongeren, scholen en GGD-en in de Week van de Liefde. De Lang Leve de Liefde Award is een integraal onderdeel van dit feest en van de Week van de Liefde. Met deze Award zetten Soa Aids Nederland en Rutgers scholen in het zonnetje die uitblinken in lessen en beleid over seksualiteit, seksuele diversiteit en wensen en grenzen. Goede voorbeelden voor andere scholen die als inspiratie kunnen dienen om zelf met het thema aan de slag te gaan! Meer informatie en invulling volgen binnenkort.

Ondersteuning van de GGD

Ook de GGD in uw regio kan helpen bij het invullen en organiseren van de Week van de Liefde. De GGD kan bijvoorbeeld een training geven aan docenten of een ouderavond organiseren. Hoe de ondersteuning er precies uitziet, verschilt per GGD. Neem contact op met de GGD uit uw regio. Op www.ggd.nl kunt u zien onder welke regio u valt.

Scroll
naar beneden