Twee jongens spel op school speciaal onderwijs

Voortplanting

Kennis over de voortplanting is onmisbaar voor een positieve seksuele ontwikkeling. U vindt hier een overzicht van thema's, kerndoelen en lesmaterialen.

Voor zeer moeilijk lerende leerlingen is het belangrijk om concreet visueel materiaal te gebruiken. Vooral bij het onderwerp voortplanting.

Karin de Groote
Karin de Groote
leerkracht cluster 3

Thema's

De leerlijn voortplanting gaat over:

 • menstruatie
 • zaadlozing
 • vruchtbaarheid
 • zwangerschap
 • bevalling
 • gezinsplanning
 • kinderwens

Kerndoelen

De leerlingen werken bij deze leerlijn aan kerndoel 3.

 • Kerndoel 3 (DB): ‘De leerling leert hoofdzaken van bouw en functie van het menselijk lichaam en de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling; en leert zorg te dragen voor de eigen lichamelijke, seksuele en psychische gezondheid.’
 • Kerndoel 3 (AR): ‘De leerling leert hoofdzaken te begrijpen van bouw en functie van het menselijk lichaam en van de lichamelijke, seksuele en geestelijke ontwikkeling van mensen en leert te zorgen voor de eigen lichamelijke, seksuele en psychische gezondheid.’

 

Tips bij het lesgeven over het thema voortplanting
 

 1. Gebruik dezelfde woorden 
  Wees duidelijk en gebruik in elke les dezelfde woorden voor bijvoorbeeld geslachtsdelen, geslachtsgemeenschap en anticonceptiemiddelen. Zeker op het Plancius-niveau (IQ tot 35). Zo weten leerlingen wat u bedoelt. Maak ook met docenten onderling afspraken over welke woorden u gebruikt.
 2. Anticonceptie
  Benadruk bij het thema voortplanting ook het onderwerp anticonceptie. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de anticonceptiekoffer. Bespreek dit onderwerp ook met ouders.
 3. Kinderwens
  Soms hebben leerlingen met een verstandelijke beperking een kinderwens. Bespreek dit met hun ouders. Op de website van ASVZ  is veel bruikbaar materiaal te downloaden. Dit vergt echter wel een open houding als docent.
 4. Aparte vakdocent 
  Net als op veel andere scholen kunt u ervoor kiezen om met een mannelijke vakdocent voor de jongens en een vrouwelijke vakdocent voor de meisjes te werken. Dit vergemakkelijkt het stellen van meer intieme vragen. Vertel de informatie voor meisjes ook aan de jongens en andersom.
 5. Zwangere vrouw
  Nodig eens een zwangere vrouw uit. Met behulp van biologiematerialen kunt u dan uitleg geven over de groei van de baby in de buik. Als de baby geboren is, kunt u de moeder en het kind nog een keer uitnodigen en de baby samen in bad doen. De leerlingen kunnen de baby dan ook echt voelen, wat ze een realistisch beeld geeft.

Downloads en links

Aanbevolen aanvullende materialen

Scroll
naar beneden