Onderzoek: Gewoon het taboe eraf halen

Leerlingen zijn niet tevreden over de seksuele vorming op school. Dat blijkt uit het onderzoek Seks onder je 25e (Rutgers en Soa Aids Nederland, 2017). Ze geven het een magere score: een 5,8. Hoe kan het beter? In dit kwalitatieve onderzoek heeft Rutgers dat onderzocht, samen met leerlingen als co-onderzoekers.

Download het onderzoek "Gewoon het taboe eraf halen"

De publieksversie: Gewoon, het taboe eraf halen, Wat leerlingen willen van seksuele vorming

Het gehele onderzoek: Gewoon, het taboe eraf halen, Wat leerlingen willen van seksuele vorming

Dit onderzoek is onderdeel van het programma Seksuele Vorming 12+, dat door Rutgers en Soa Aids Nederland wordt uitgevoerd. Het is gefinancierd door het Ministerie van VWS en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Seksualiteit (FWOS). 

 

 

 

Speciale methode: leerlingen als co-onderzoekers

Zeventien jonge co-onderzoekers (15-18 jaar) vormen het hart van het onderzoek. Ze hebben meegedacht over de onderzoeksmethodes en over de formulering van vragen. Ze hebben data verzameld op hun eigen school. En op drie scholen hebben ze hun eigen rapport - hun profielwerkstuk - geschreven. Rutgers heeft ze daarbij begeleid. De co-onderzoekers zijn in twee weekenden getraind in onderzoeksvaardigheden.  

Interviews & focusgroepen

De co-onderzoekers hebben per school circa 30 korte interviews gehouden met medeleerlingen. Ook hebben ze focusgroepen begeleid. Aansluitend heeft Rutgers zelf nog een aantal focus- en photovoice-groepen georganiseerd1. In totaal deden er 300 leerlingen mee aan het onderzoek. 

Reacties

Scroll
naar beneden