Zoeken

Signaleren en handelen bij seksueel misbruik in tijden van corona

Kinderen die thuis seksueel misbruikt worden, kunnen geen kant meer op als ze niet naar school of vriendjes mogen. Het is heel belangrijk om contact te houden met deze kinderen. Wat kun je als onderwijsprofessional doen? Hoe signaleer je? En hoe kun je deze kinderen helpen?

Seksueel misbruik komt voor bij kinderen. Volgens de laatste cijfers zitten er op elke school wel een paar kinderen die seksueel geweld meemaken. In deze tijd waarin iedereen thuis zit vanwege de coronacrisis, hebben kinderen die thuis seksueel misbruik meemaken geen veilige plek meer waar ze naartoe kunnen, zoals de school. Daarom is het extra belangrijk dat je als leerkracht alert blijft of het wel goed gaat met het kind.

Wat kun je doen?

Zorg ervoor dat je contact hebt met de kinderen uit je klas. Bijvoorbeeld via de telefoon, de mail of de app. Vraag met enige regelmaat hoe het gaat. Dat kan over allerlei dingen gaan. Het is belangrijk dat het kind de ruimte krijgt om te praten. Je zou bijvoorbeeld kunnen praten over leuke, gezellige en misschien verdrietige dingen die gebeuren. Wat kinderen vinden van het thuisonderwijs en verhalen die ze kwijt willen aan jou. Zorg ervoor dat het kind kan praten zonder een ouder in de buurt.

Ook kun je de instrumenten voor monitoring sociale veiligheid gebruiken om signalen van seksueel misbruik te inventariseren. Het kan als leraar lastig zijn om signalen van seksueel misbruik te herkennen. Dit is immers ook geen kwestie van het afvinken van een signalenlijstje. Signaleren begint met een open houding en een luisterend oor. Maak gebruik van dit overzicht om seksueel misbruik te herkennen.

In deze vlog legt expert Iva Bicanic (Centra Seksueel Geweld) uit wat je kunt doen als een leerling seksueel misbruik aan je onthult.

Seksueel misbruik komt in alle milieus voor. Kinderen zijn vaak goed in het verbergen van het misbruik. Door met enige regelmaat te polsen hoe het gaat, ook bij kinderen bij wie je misschien niet zo snel problemen verwacht, krijg je beter zicht op de thuissituatie van kinderen. Grijp ook mogelijkheden aan – zoals bijvoorbeeld de start van vakanties, afleveren van boeken – om op huisbezoek te gaan en een praatje (op afstand) aan de deur te maken.

Lees verder

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.